Helft medewerkers nooit ontruiming geoefend

Een brand, uitbraak van giftige stoffen, een verdacht persoon of bommelding: er zijn talloze redenen te bedenken om een gebouw te ontruimen. Uit onderzoek is gebleken dat bijna de helft van de werknemers nog nooit een ontruiming heeft geoefend. Dit onderzoek is uitgevoerd door Manutan.

 

Ontruimingsplan

Ondanks dat een ontruimingsplan volgens de arbowet verplicht is, weten 32% van de ondervraagden niet of er in het bedrijf een ontruimingsplan aanwezig is. Een ontruimingsplan is in het leven geroepen om er voor te zorgen dat er in geval van nood zo veel mogelijk mensen het gebouw zo veilig mogelijk verlaten. Daarnaast is een ontruimingsplan een middel om te zien wat er verwacht wordt van de BHV’ers bij bijvoorbeeld een brand, bommelding, ontruiming of stroomstoring. Een ontruimingsplan speelt een grote rol tijdens de voorbereiding op eventuele calamiteiten en is hierdoor van belang bij een echte evacuatie.

 

Met de kennis over de EHBO-koffer en brandblusser is het niet veel beter gesteld. In beide gevallen weet ongeveer een derde niet eens waar ze die kunnen vinden. Het lijkt er op dat werknemers in de praktijk sterk leunen op het idee dat er BHV’ers aanwezig zijn ‘die het allemaal wel weten’. Toch heeft 34% geen idee wie die BHV’ers dan zijn.

 

Een EHBO-koffer is verplicht voor elke werkplek en moet binnen 30 seconden bereikbaar zijn. Het aantal en de soort brandblussers moet bepaald worden aan de hand van uitgebreide risico-inventarisatie (RI&E), maar volgens NEN 4001 mag de loopafstand tussen de brandblussers niet groter zijn dan 20 meter. Bovendien moet de locatie duidelijk aangegeven worden. Hoeveel BHV’ers er nodig zijn, is per bedrijf verschillend en als het goed is vastgelegd in de RI&E.

Geschreven door

Rick Boelens Ik schrijf graag over BHV zodat organisaties op de hoogte blijven over (nieuwe) ontwikkelingen in bedrijfshulpverlening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *