Overzicht gestolen AED’s

Enkele grote fabrikanten en distributeurs van AED’s (Automatische Externe Defibrillatoren) in Nederland zijn een platform gestart waar een overzicht op staat van gestolen AED’s. Op de website www.gestolenaed.nl Externe link wordt de registratie van gestolen AED’s bijgehouden. Volgens de fabrikanten komt het voor dat er een AED gekocht wordt maar niet betaald. Elke AED heeft een unieke serienummer en daardoor makkelijk te herkennen.

 

AED in openbare ruimte

Een Automatische Externe Defibrillator is een apparaat dat de overlevingskansen na een hartstilstand aanzienlijk vergroot. Lees hier meer over op ‘Wat is een AED‘. Enerzijds wil je de AED op een makkelijk bereikbare plek hangen, anderzijds is de kans op diefstal groter. Er bestaan kasten voor AED’s met een beveiligingscode om diefstal te voorkomen.

 

AED registreren

Om AED dieven slim af te zijn, is het belangrijk om je AED te registreren. Daarnaast kan iedereen ook zien waar je AED hangt. Dit voorkomt zoeken naar een AED, dat tijdwinst oplevert. Helaas is er geen openbaar register waar AED’s in de buurt hangen.

 

Gestolen AED herkennen

Sta je op het punt om een AED te kopen of word je een AED aangeboden? Als het aankoopbedrag te mooi is om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo. Het gaat dan vermoedelijk om een gestolen AED. Koop een AED bij een officiële dealer of bekende webwinkel. Van een gestolen AED is de garantie vervallen en komt het apparaat niet meer in aanmerking voor software-updates.

Geschreven door

Rick Boelens Ik schrijf graag over BHV zodat organisaties op de hoogte blijven over (nieuwe) ontwikkelingen in bedrijfshulpverlening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *