Brandwondencentra slaan alarm

De brandwondencentra in Nederland slaan alarm. Het afgelopen weekend zijn er zeven personen, onder wie drie kinderen, behandeld na een ongeval met brandbare vloeistoffen in combinatie met een barbecue of vuurkorf. De ervaring uit voorgaande jaren leert dat dit aantal nog flink zal stijgen met de nog vele zomerse barbecue-dagen in het vooruitzicht. Reden genoeg voor de Brandwondencentra in Groningen, Beverwijk en Rotterdam en de Nederlandse Brandwonden Stichting om mensen te waarschuwen voor de gevaren van brandbare vloeistoffen. Dit doen zij door middel van tips voor veilig barbecueën en een online kennistest.

 

Zomerse dagen zijn voor de brandwondencentra druk. Er worden patiënten binnengebracht met ernstige brandwonden door gebruik van een brandbare vloeistof zoals spiritus, bio-ethanol of (was)benzine om een barbecue of vuurkorf aan te steken. Ook tijdens de wintermaanden is het druk. Dan gebruiken mensen brandbare vloeistoffen als brandstof voor een sfeerhaard of sfeerlicht. Reden van bezorgdheid is dat in het jaar 2014 in totaal 120 personen werden opgenomen door een ongeval met brandbare vloeistoffen. Dit is maar liefst 15,4% van het totaal aantal brandwondenpatiënten dat in 2014 voor langere tijd werd opgenomen in de drie Nederlandse Brandwondencentra.

 

Veilig barbecueën

De drie Brandwondencentra en de Nederlandse Brandwonden Stichting raden mensen aan geen brandbare vloeistoffen te gebruiken voor het aanmaken van een barbecue of vuurkorf of het bijvullen van een sfeerhaard of sfeerlicht. Brandbare vloeistoffen zoals spiritus, bio-ethanol of (was)benzine mogen in geen geval op een vuurbron worden gespoten of in een nog warme brander worden bijgevuld. De enige manier om een barbecue 100% veilig aan te steken, is met aanmaakblokjes. Mocht u toch een brandgel of bio-ethanol sfeerhaard of sfeerlicht willen aansteken, check of er geruime tijd geen vlam meer aanwezig is. Check ook of de brander volledig is afgekoeld voordat u het reservoir bijvult. En denk eens aan waxinelichtjes als vervanger van sfeerlichtjes op brandgel of bio-ethanol.

Geschreven door

Rick Boelens Ik schrijf graag over BHV zodat organisaties op de hoogte blijven over (nieuwe) ontwikkelingen in bedrijfshulpverlening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *