Google Glass helpt mee bij reanimatie

Wanneer je een BHV cursus volgt dan is één van de eerste dingen die je leert het verlenen van assistentie in geval van een hartinfarct. Het is van essentieel belang om er voor te zorgen dat de zuurstofopname en de bloedsomloop op gang blijven totdat er professionele hulp verleend kan worden. Google Glass kan hierbij helpen.. Er is namelijk een applicatie ontwikkelt voor de Google Glass die in geval van nood instructies geeft en ondertussen de hulpdiensten alarmeert.

 

Wanneer een gebruiker van de Google Glass iemand in elkaar ziet zakken of iemand ziet wegzakken dan kan hij/zij de applicatie oproepen met “Ok Glass, CPRGLASS”. De applicatie zal als eerst het bekende ABC-protocol tonen: Dit betekent Airway (luchtweg), Breathing (ademhaling) en Circulation (circulatie). Wanneer er geen ademhaling is en er geen pols waarneembaar is dan geeft de applicatie instructies om borstcompressies en mond op mond beademing te geven.

 

Dit is niet het enige wat de applicatie kan, want tijdens het reanimeren speelt de applicatie het bekende nummer ‘Staying Alive’ af. Waarom dit nummer? Nou, dit nummer heeft precies het juiste ritme van 100 BPM. De ingebouwde bewegingssensoren van Google Glass tellen ondertussen mee en de applicatie geeft een bericht wanneer het juiste aantal borstcompressies bereikt is

 

Daarnaast belt de applicatie ondertussen met het noodnummer en geeft de GPS coördinaten van het slachtoffer door. Ook zorg de applicatie de dichtstbijzijnde AED te lokaliseren en stuurt het een bericht naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis met informatie over het verloop van de reanimatie.

 

In Nederland wordt er inmiddels volop geëxperimenteerd met het inzetten van de Google Glass door het medisch personeel. Zo gaf het UMC st Radboud eind vorig jaar een exemplaar van de slimme bril mee aan het ambulancepersoneel. Daarnaast ontwikkelde het UMC st. Radhoud een applicatie met daarin alle locaties van AED’s in Nederland.

 

Geschreven door

Rick Boelens Ik schrijf graag over BHV zodat organisaties op de hoogte blijven over (nieuwe) ontwikkelingen in bedrijfshulpverlening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *