Wat is een CO2 blusser

Er bestaan verschillende brandklassen en elke brand moet geblust worden met een brandblusser dat geschikt is voor de soort brand. Daarom bestaan er verschillende soorten brandblussers. Een CO2 blusser, ook wel koolzuursneeuwblussers genoemd, is één van de soorten brandblussers die je tegen kan komen.
 


 

Werking van een CO2 blusser

CO2blusser-5KG

Een CO2 blusser is geschikt voor het blussen van vloeistofbranden (brandklasse B) en branden in onder spanning staande apparatuur. Een voordeel van een CO2 blusser is dat het geen reststoffen en nevenschade achterlaat. CO2 blussers hangen voornamelijk bij hoogspanningsinstallaties, serverruimten en laboratoria.
 

Nadeel CO2 blusser

Een nadeel van een CO2 blusser is dat het geen indringend vermogen heef. Het CO2-gas verdrijft voor korte tijd de aanwezige zuurstof. Als er gestopt wordt met blussen, kan de brand door nieuwe zuurstoftoevoer weer oplaaien.
 


 

CO2 blusser herkennen

Een CO2 blusser herken je aan de zwarte expansiekoker en het zwarte handvat tussen de expansiekoker en de slang. Het blusgas is bij het blussen -80°C en daarom moet je nooit de koker vasthouden, maar alleen het handvat! Een CO2 blusser is verkrijgbaar in 2KG en 5KG. Bekijk ook alle andere brandblussers in onze webshop.


Ben jij voorbereid?

Wil jij ook voorbereid zijn tijdens een calamiteit? Meld je aan voor een praktijkgerichte cursus over brand en ontruiming of een BHV cursus.

Cursus brand en ontruiming

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *