Brandalarm gekoppeld aan buurtpreventie app

1 minuten

Brandveiligheid

In samenwerking met Veiligebuurt.nl heeft WoonVeilig een alarmsysteem ontwikkeld, dat meldingen direct deelt met buurtgenoten in de app-groep. Veel moderne alarmsystemen kunnen de bewoner of contactpersonen op afstand alarmeren. Maar wanneer deze mensen niet in de nabijheid van het betreffende pand zijn, kan er kostbare tijd verloren gaan. Met de nieuwe functionaliteit van het WoonVeilig alarmsysteem kunnen buurtgenoten adequaat reageren wanneer er sprake is van een noodsituatie. Zo kan er snel gewaarschuwd worden voor brand of direct actie ondernomen worden in het geval van inbraak.

 

Huishoudens in Nederland steeds beter beveiligd

Ongeveer 13% van de Nederlandse huishoudens is beveiligd met een alarmsysteem. Het gaat dan in de meeste gevallen om een inbraakalarm. Een steeds groter wordend percentage daarvan krijgt via internet een melding op de smartphone wanneer er ook daadwerkelijk ingebroken wordt. Naast de bewoner zelf kunnen er ook contactpersonen gewaarschuwd worden. Het grote voordeel van de Veiligebuurt buurtpreventie app is dat mensen die zich dichtbij het getroffen gebouw bevinden, direct een bericht ontvangen met daarin de melding van het alarmsysteem.

Brandalarm via Whatsapp

Door de meldingen van het alarmsysteem onmiddellijk met buren te delen, kunnen er levens gered worden. Wanneer er bijvoorbeeld brand uitgebroken is of sprake is van koolmonoxidegevaar telt elke minuut. In afwachting van hulpdiensten kunnen gewaarschuwde buren wellicht al levensreddende acties ondernemen. Bovendien kunnen buurtgenoten zich in het geval van brand ook zelf tijdig uit de voeten maken en worden zij niet pas met een noodsituatie geconfronteerd op het moment dat zij brandweersirenes horen.

 

Digitale ontwikkelingen belangrijke stap in vergroten veiligheid

De buurtpreventie app en de daaraan gekoppelde alarmsystemen zijn slechts twee voorbeelden van digitale ontwikkelingen, die de veiligheid vergroten. Inmiddels hebben al ruim 500.000 burgers zich aangemeld bij een buurt WhatsApp of een andere groepsapp die de eigen leefomgeving in de gaten houdt. Uit onderzoek blijkt dat deze initiatieven wel degelijk effect hebben. Verdachte situaties worden sneller gesignaleerd en daarmee inbraken voorkomen. Dergelijke ontwikkelingen werken dus ook preventief. De meeste van deze apps zijn gratis te downloaden en eenvoudig in gebruik. Bovendien is deelname laagdrempelig en hoef je geen telefoonnummer of andere persoonlijke informatie te delen.