BHV is een onmisbare schakel

Het bleek maar weer eens tijdens de brand in een partycentrum in Tilburg, hoe belangrijk de rol van de bedrijfshulpverleners (BHV’ers) is als er in een gebouw brand uitbreekt. Zodra het brandalarm afgaat komen ze in actie om de aanwezigen, zowel medewerkers als bezoekers, zo snel mogelijk in veiligheid te brengen. Bij een felle, uitslaande brand is haast geboden. Een brand kan binnen enkele minuten zo hevig worden dat vluchten niet meer mogelijk is. Door de vaak enorme rookontwikkeling wordt het lastig om uitgangen en nooduitgangen te vinden. Het is daarom belangrijk dat de BHV’ers adequaat en snel handelen. Houdt daarom jaarlijks een ontruimingsoefening.

 

BHV’er moet kalmte bewaren

Het is in de eerste plaats belangrijk dat iedereen zo rustig mogelijk het pand verlaat. Het is de taak van de BHV’ers om paniek te voorkomen door duidelijke aanwijzingen te geven. Wanneer de BHV’er duidelijke aanwijzingen geeft en rustig blijft is de kans groot dat hij deze kalmte overbrengt op de bezoekers en medewerkers. Training hierin is dus erg belangrijk. In blinde paniek roepen dat iedereen “naar buiten” moet heeft vaak een averechts effect. Geef als BHV’er duidelijke aanwijzingen: Waar zijn de nooduitgangen, welke kant moeten mensen op lopen om veilig een brandend pand te kunnen verlaten. Misschien is een uitgang door de brand geblokkeerd, daar moeten de te evacueren personen natuurlijk juist niet naartoe worden gestuurd. En ook niet onbelangrijk: Waar moeten de geëvacueerden zich verzamelen? Zorg dat ze ver genoeg van het brandende pand worden opgevangen, zodat ze de brandweer niet in de weg lopen en niet alsnog zichzelf in gevaar brengen. Het is voor de BHV’er van het grootste belang om ook op de eigen veiligheid te letten, ook de hulpverleners moeten een brandend pand tijdig verlaten om zichzelf niet in gevaar te brengen.

 

Geen spullen meenemen

Het is erg belangrijk dat iedereen bij een brand zo snel mogelijk naar buiten gaat. In het bowlingcentrum waren mensen aan het spelen op de banen, en zij droegen dus niet hun eigen schoenen. Het is in geval van een brand uitgesloten dat mensen eerst nog hun eigen spullen bij elkaar gaan zoeken. Omdat veel mensen wel die neiging hebben moet je als BHV’er streng optreden. Geen schoenen, tassen en dergelijke mee naar buiten nemen, tenzij je je tas toevallig al bij je hebt. Zo snel mogelijk naar buiten is het allerbelangrijkste. Een brandend pand kan binnen enkele seconden vol rook staan en dan is het erg lastig om je weg nog te vinden. Als je moet kiezen tussen je jas of je leven is die keuze toch niet zo moeilijk voor de meesten.

 

Volledig uitgebrand

Het partycentrum in Tilburg brandde volledig uit. De handelwijze van de bedrijfshulpverlening om iedereen direct te sommeren om naar buiten te gaan was dus een juiste beslissing. Er raakten brandweermensen gewond en enkele bezoekers moesten worden behandeld voor ingeademde rook of onwelwording. Het had veel erger kunnen aflopen, maar door het adequate optreden van de BHV’ers bleef het aantal gewonden beperkt.


Ben jij voorbereid?

Wil jij ook voorbereid zijn tijdens een calamiteit? Meld je aan voor een praktijkgerichte BHV cursus.

Bekijk cursusaanbod

Geschreven door

Rick Boelens Ik schrijf graag over BHV zodat organisaties op de hoogte blijven over (nieuwe) ontwikkelingen in bedrijfshulpverlening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *