Kinderopvang in noorden niet altijd veilig

Uit inspecties van de GGD blijkt dat de kwaliteit en veiligheid bij kinderdagverblijven en gastouders in Noord-Nederland niet altijd gegarandeerd kan worden. De GGD voerden bij zo’n 2050 kinderdagverblijven, peuterspeelzalen, buitenschoolse opvang locaties en gastouders controlebezoeken. In Groningen, Drenthe en Friesland voldeden 346 locaties niet aan de minimale eisen van de Wet Kinderopvang. Dat betekent dat een op de zes kinderopvangvestigingen niet naar behoren presteert.

 

Jaarlijkse inspectie

De GGD voert jaarlijkse inspecties uit bij kinderopvanglocaties. Omdat er veel gastouders in Nederland zijn, neemt de overheid genoegen met een jaarlijkse steekproef. Niet alle gastouders worden dus elk jaar gecontroleerd. In totaal is er van ruim 1200 gastouders niets bekend over de veiligheid en kwaliteit, omdat er nog nooit een GGD’er over de vloer is geweest.

 

Van elke controle die de GGD uitvoert verschijnt een inspectierapport. Opvanglocaties die een website hebben moeten verplicht het meest recente GGD rapport publiceren. Ouders kunnen dan zien of de veiligheid van de kinderopvang in orde is.

 

BHV kinderopvang

Een onderdeel die kinderopvang locaties, peuterspeelzalen, buitenschoolse opvang en gastouders ten goede komt aan de veiligheid is het volgen van een BHV cursus. BHV staat voor bedrijfshulpverlening en is voor elke werkgever verplicht. Bij kinderopvang locaties zijn er andere risico’s aanwezig dan bijvoorbeeld een fabriek. Kinderen zijn niet zelf redzaam. De medewerkers zullen dus voor de kinderen moeten denken en handelen.

 

Ongevallen

Gemiddeld vinden er zo’n 3 ongevallen per dag in en om de kinderopvang plaats waarvoor kinderen op een Spoedeisende Hulp-afdeling van een ziekenhuis worden behandeld. Zo’n 78% zijn ongelukken binnen het gebouw.

 

Ontruiming

Tijdens een calamiteit heerst er altijd paniek. Het is goed om een ontruiming één keer per jaar te oefenen. De aanwezigheid van een ontruimingsplan zal hierbij helpen. Om in geval van nood snel te handelen, is het noodzakelijk om een goed doordacht plan op te stellen en deze te actualiseren na een ontruimingsoefening.

 

Volg een cursus EHBO aan kinderen

Bij 101BHV.nl kun je een cursus Eerste Hulp aan Kinderen volgen. Deze cursus voldoet aan de wet- en regelgeving van IKK en is speciaal voor kinderopvang locaties. Wil je meer informatie? Neem contact met ons op: info@101BHV.nl.

 

Geschreven door

Rick Boelens Ik schrijf graag over BHV zodat organisaties op de hoogte blijven over (nieuwe) ontwikkelingen in bedrijfshulpverlening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *