Lotus slachtoffers voor een BHV oefening

Je hebt ze vast wel eens gezien. Tijdens een (BHV) oefening slachtoffer met levensechte verwondingen. Dit zijn natuurlijk geen echte slachtoffers, maar lotus slachtoffers. Lotus staat voor Landelijke Opleiding Tot Uiting van Slachtoffers en kunnen een bijdrage leveren aan een realistische BHV oefening. In dit bericht leggen we uit wat lotusslachtoffers zijn en de toegevoegde waarde tijdens een BHV oefening.

 

Wat zijn LOTUS slachtoffers

Lotus slachtoffers worden ingezet bij oefeningen voor BHV of de professionele hulpdiensten. Iedere lotus is een EHBO’er en heeft een opleiding gevolgd van 2 jaar in grimeren, acteren, ensceneren en ontwerpen van ongevalssituaties. Het doel van lotus slachtoffers is de oefening zo realistisch mogelijk maken. Door de inzet van lotus slachtoffers krijg je een echte reactie, uitdrukkingen van pijn, zichtbaar letsel of een antwoord op je vraag. Vanzelfsprekend heb je dit niet met oefenpoppen.

 

BHV en lotusslachtoffers

Lotusslachtoffers zijn een extra toevoeging voor een BHV oefening. Wil je bijvoorbeeld een ontruiming oefenen met slachtoffers, dan zijn lotusslachtoffers hier erg geschikt voor. Ze weten als geen ander hoe ze moeten acteren dat ze bijvoorbeeld rook ingeademd hebben, brandwonden hebben of andere verwondingen. Voor de BHV’ers een uitdaging en een groot leermoment hoe ze hier mee om moeten gaan.

Geschreven door

Rick Boelens Ik schrijf graag over BHV zodat organisaties op de hoogte blijven over (nieuwe) ontwikkelingen in bedrijfshulpverlening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *