Eerste hulp en tips bij oogletsel

In deze blog gaan wij in op oogletsels. Er zijn verschillende oogletsels en aandoeningen. Een aantal daarvan behandelen we in deze blog die met name ontstaan door een ongeluk(je). Het oog is kwetsbaar en belangrijk in het dagelijks functioneren.

Oogletsel kan ontstaan door:

  • een vuil in het oog (een loszittend vuiltje of een metaalsplinter)
  • bijtende stof
  • door een harde klap van bijvoorbeeld een tak of een bal.

 


 
Het letsel kan op verschillende manieren zichtbaar zijn. Het oog kan rood zijn en tranen. Soms een bloeding in of rond het oog. In alle gevallen geldt: bij twijfel, raadpleeg een arts.
 
Tip: bestel een handige Cederroth oogdouche
 

oogspoelstationVuiltje in het oog

Een (klein) vuiltje in het oog kan pijnlijk zijn. Het kan een tak zijn waar je tegen aan loopt, of een vlieg in je oog tijdens het fietsen, zandkorrels waaien in het oog. Het oog is gevoelig en geeft vaak een geïrriteerd of branderig gevoel. Het oog kan rood worden en er ontstaat meer traanvocht. Knipperen met je ogen is vaak de beste methode als het vuiltje niet zichtbaar is. Is het vuiltje wel zichtbaar, probeer deze dan te verwijderen. Dit kan voorzichtig met het hoekje van een servetje. Doe dit alleen in het oogwit. Spoel eventueel later met water of oogspoeling.

 

Chemische stof in het oog

Bijtende chemische stoffen Externe link zoals zeep, haarspray, chloor en zuren in het oog kunnen een flinke irritatie geven. Dit soort chemische stoffen in het oog zijn schadelijk. Spoel gelijk de ogen via een oogdouche of een bak met lauw water. Trek de oogleden open en schud met het hoofd heen en weer. Blijft de oog na het spoelen een half uur of langer nog pijn doen, laat de oog dan controleren door een arts.

pictogram oogdouche

 

Lasogen

Lasogen ook wel sneeuwblindheid genoemd, zijn het gevolg van langdurig onbeschermd blootgesteld zijn aan het ultraviolette licht van een lasvlam. Bij lasogen is het hoornvlies van het oog beschadigd. Bij lasogen zijn de cellen van de buitenste laag van de hoornvlies beschadigd. Bij lasogen voelen de ogen branderig, droog en geïrriteerd aan. Lasogen genezen vaak binnen 1-3 dagen vanzelf. Hoogstens kan er medicatie worden gebruikt om de pijn te verminderen. Een goede bescherming zoals een laskap is het advies!
 


 

Oogkneuzing

Oogkneuzing ontstaat vaak als het oog met veel kracht wordt geraakt door bijvoorbeeld een vuist, stick of een bal. Een kleine bal geeft vaak meer schade dan een grote bal omdat deze meer wordt beschermd door de oogkas. De gevolgen variëren van oppervlakkige verwonding tot veel inwendige oogletsel met blijvende vermindering van het gezichtsvermogen. Wanneer dit het geval is, is het noodzakelijk om het te laten onderzoeken door een arts.


Ben jij voorbereid?

Wil jij ook voorbereid zijn tijdens een calamiteit? Meld je aan voor een praktijkgerichte cursus Eerste Hulp of een BHV cursus.

Cursus eerste hulp

Geschreven door

Rick Boelens Ik schrijf graag over BHV zodat organisaties op de hoogte blijven over (nieuwe) ontwikkelingen in bedrijfshulpverlening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *