Bijen- en wespensteek, symptomen en behandeling

In Nederland leven een heleboel bijen en wespen. Ze steken wanneer ze zich bedreigd voelen. Een bijen en wespen steek geeft vaak klachten op de plek van de steek. Dit zijn vaak onschuldige steken. Soms treedt er een allergische of overgevoeligheidsreactie op die direct behandeld met worden. Een bijen- en wespensteek is vaak pijnlijk. Bij een bijensteek blijft de angel in de huid achter en gaat de bij dood. De plaats van de steek is na het verwijderen van de angel vaak zichtbaar als een klein gaatje. Hoe moet je een bijen- en wespensteek behandelen? We leggen het je hier uit.

Bye-Bites

 

Symptomen van bijen- en wespensteek

Een bijen- en wespensteek is pijnlijk. Op het moment dat je wordt gestoken, voel je een stekende, brandende pijn. Direct na de prik ontstaan irritatie verschijnselen. De huid rondom de steek wordt dik en rood. Bij sommige mensen ontstaat eerst een witte bult die later rood wordt. Een bijensteek op de hals, gezicht, oren, oogleden en lippen geeft een grote zwelling. Een steek in of op de keel kan een zwelling veroorzaken die de luchtpijp dichtdrukt en verstikking kan veroorzaken. Er moet dan direct contact met de hulpdiensten gezocht worden.

 

 

Behandeling bijen- en wespensteek

* Wanneer de angel van de bij nog in de huid steekt, kun je deze eruit halen.
* Zodra de angel eruit is, kun je de plaats van de steek koelen met ijs. Hierdoor zakt de zwelling, jeuk en pijn af.
* Zodra de steekplaats erg dik wordt, moet je naar de huisarts.
* Wanneer het slachtoffer in zijn of haar mond/keel is gestoken, moet je direct naar het ziekenhuis of huisarts gaan. Laat daarnaast het slachtoffer zuigen op een ijsblokje of waterijsje, hierdoor wordt de zwelling minder.

Bij een lokale reactie is verder geen behandeling nodig.

Allergische reactie op een bijensteek en/of wespensteek

Een allergische reactie kan in het meest ernstige geval een anafylactische shock leiden. Symptomen van een anafylactische shock zijn:

– Galbulten
– Ernstige zwelling van de huid
– Roodheid
– Diarree
– Misselijkheid
– Braken
– Bloeddrukdaling
– Duizeligheid
– Bewusteloosheid
– Zwelling van de tong, waardoor verstikking kan optreden
– Constrictie van de luchtpijp, waardoor verstikking kan optreden
– Blauwkleuring van de huid (cyanose)

Bij twijfel moet direct contact gezocht worden met de hulpdiensten.


Ben jij voorbereid?

Wil jij ook voorbereid zijn tijdens een calamiteit? Meld je aan voor een praktijkgerichte cursus Eerste Hulp of een BHV cursus.

Cursus eerste hulp