Moderne cv ketel vaker oorzaak koolmonoxidevergiftiging

Veel ongelukken met koolmonoxide gebeuren met moderne en goed onderhouden cv-installaties. Dat zegt de Onderzoeksraad voor Veiligheid(OVV). “Dit wijkt af van het beeld dat vooral oude geisers of slecht onderhouden toestellen te veel koolmonoxide produceren”, zegt de raad. Koolmonoxide is een sluipmoordenaar. Het is een giftige gas dat ons lichaam binnenkomt door het inademen. Als men een te hoge concentratie koolmonoxide inademt, kan dit leiden tot hoofdpijn, misselijkheid, overgeven, duizeligheid, dubbelzien, vermoeidheid, geheugenverlies, flauwvallen en er zelfs aan overlijden.

 

Moderne cv ketel

46 procent van de ongelukken met koolmonoxide gebeuren met cv-installaties. Bij de meeste ongevallen waren de installaties nieuw of werden ze onderhouden door een professional. Tot nog toe bestond het beeld dat dit soort ongelukken vooral veroorzaakt wordt door geisers of slecht onderhouden cv-installaties. Ongevallen met koolmonoxide gebeuren veel vaker dan gedacht. Nu wordt aangenomen dat jaarlijks ten minste vijf tot tien mensen sterven door een blootstelling aan een verhoogde concentratie koolmonoxide en dat hierdoor enkele honderden gewonden vallen. Maar volgens de OVV is het aantal doden en gewonden drie tot vijf keer zo groot.

 

Koolmonoxidemelder

De gevaren van koolmonoxide moeten serieus genomen worden. Een koolmonoxidemelder geeft een luid alarmsignaal horen wanneer er een te hoog percentage koolmonoxide in de ruimte is.

Koolmonoxidemelder monteren
De beste plek voor een koolmonoxidemelder:
– Indien er een brandstof verbruikend toestel staat in een kamer die u veel gebruikt, zoals bijvoorbeeld de woonkamer, dan moet je de melder in die kamer plaatsen.
– Mocht je in een studio wonen, plaats de melder dan zo ver mogelijk verwijderd van de kookvoorzieningen, maar in de buurt van uw slaapplaats.
– Als het brandstof verbruikend toestel staat in een kamer die normaal niet wordt gebruikt (bv. een boilerruimte), plaats de melder dan net buiten deze ruimte zodat u deze beter kunt horen.
– Het beste kun je de koolmonoxidemelder op 1.5 meter boven de grond plaatsen. Koolmonoxide is even zwaar als lucht, en stijgt dus niet omhoog of daalt niet omlaag.
– Lees altijd eerst de gebruiksaanwijzing alvorens de koolmonoxidemelder te installeren.

 

Geschreven door

Rick Boelens Ik schrijf graag over BHV zodat organisaties op de hoogte blijven over (nieuwe) ontwikkelingen in bedrijfshulpverlening.

Een reactie op “Moderne cv ketel vaker oorzaak koolmonoxidevergiftiging

  1. Emma de Graaf op

    Het is schokkend om te lezen dat koolmonoxidevergiftiging nog vaak voorkomt. Wij willen binnenkort onze cv-ketel laten vervangen, onze ketel is oud en niet meer efficiënt. We zullen de cv-ketel installeren laten door een vakman, dat geeft mij zekerheid dat de installatie vakkundig uitgevoerd wordt. Daarnaast zullen we een koolmonoxidemelder installeren, bedankt voor de goede tip! https://www.leenards.nl/

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *