De gevaren van koolmonoxide

Koolmonoxide is een begrip dat sinds jaar en dag een bedreiging kan zijn voor inwoners. Elk jaar overlijden mensen door koolmonoxidevergiftiging. Vaak komt dit door slecht onderhouden gastoestellen en/of te weinig ventilatie. Koolmonoxide is een “stille killer”. Je kunt het namelijk niet ruiken of proeven en voor je het weet ben je bewusteloos. Koolmonoxide kan ontstaan bij onvolledige verbranding bij bijvoorbeeld hout of gas.

 

Koolmonoxidevergiftiging herkennen

Koolmonoxide wordt 250 keer zo snel opgenomen in het bloed dan zuurstof. Hierdoor krijgen de vitale organen (lever, hersenen en hart) te weinig zuurstof doorgestuurd. De eerste lichamelijke symptomen van een koolmonoxidevergiftiging lijken op die van een griep: Misselijkheid, overgeven, vermoeidheid en hoofdpijn kunnen hiertoe lijden. Naast deze symptomen kun je je ook slaperig of verward voelen en je krijgt een versnelde hartslag.

 

CO melder

Een CO melder geeft een luid alarmsignaal wanneer er een te hoog percentage koolmonoxide in de ruimte aanwezig is. De meest verkochte CO melder FireAngel CO9X is verkrijgbaar op 101BHVSHOP.nl.

Wat moet je doen bij een koolmonoxidevergiftiging?

– Zet alle deuren en ramen zo wijd mogelijk open en schakel het toestel uit.
– Haal het slachtoffer uit de vergiftige ruimte en leg hem/haar in de frisse lucht.
– Bel 112 of waarschuw een arts.

 

Let goed op met geisers, CV installaties en gaskachels

Of je nou een geiser, CV of gaskachel hebt, bij alle drie is zuurstof nodig om te verbranden. Is er te weinig zuurstof? Dan is de verbranding niet optimaal en komt er koolmonoxide vrij. Wanneer moet jij je nou ongerust maken?

– Zodra de vlam in het gastoestel oranje is in plaats van blauw en hoger is dan normaal.
– Zodra de ramen beslaan, dit komt vaak doordat de vrijkomende waterdamp niet verdwijnt via de afvoer.

 

Laat het jaarlijks controleren

Het is belangrijk dat jij je gastoestel jaarlijks laten controleren door een erkend installateur. Zorg daarnaast voor voldoende luchttoevoer. Er zijn nu ook gesloten geisers te koop, deze geisers zorgen zelf voor voldoende zuurstof. Hierdoor kan er nooit sprake zijn van koolmonoxidevorming.

 

Geschreven door

Rick Boelens Ik schrijf graag over BHV zodat organisaties op de hoogte blijven over (nieuwe) ontwikkelingen in bedrijfshulpverlening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *