Blusdekens niet altijd veilig

Voor het blussen van een beginnende brand kun je een blusdeken gebruiken. Een blusdeken is een soort doek die je over de brandhaard legt. De brand krijgt geen zuurstof waardoor de brand dooft. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft in 2013 onderzoek gedaan naar de kwaliteit van de blusdekens. Hieruit is gebleken dat 4 van de 12 blusdekens zelf in brand vliegen.

De dienst adviseert mensen die een blusdeken kopen goed op te letten of deze geschikt is voor olie- of vetbranden. Een blusdeken hangt vaak in de keuken. Een vlam in de pan kun je ook blussen door een passende deksel op de pan te leggen. Blus dit nooit met water!

 

Juiste blusdeken

Waar moet je op letten als je een blusdeken wilt kopen. Koop een blusdeken met normnummer EN 1869 of NEN-EN 1869. Deze blusdekens zijn getest en veilig om een beginnende brand te blussen.

 

Eisen blusdeken

Er zijn verschillende eisen in de norm voor een blusdeken. De vorm van een blusdeken moet rechthoekig of vierkant zijn, makkelijk uit te vouwen zijn, minimaal 0,9 meter en maximaal 1,8 meter breed of lang en niet zwaarder dan 4,9 kg.

 

Brand blussen met een blusdeken

Stel je voor dat er ineens brand in de keuken uitbreekt. Je trekt je blusdeken van de muur, ontvouwt de blusdeken uit de koker en doet een poging om de brand te blussen. In het artikel de voordelen van een blusdeken lees je meer hoe je een brand blust met een blusdeken.

Geschreven door

Rick Boelens Ik schrijf graag over BHV zodat organisaties op de hoogte blijven over (nieuwe) ontwikkelingen in bedrijfshulpverlening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *