De voordelen van een blusdeken

Er bestaan diverse soorten blusmiddelen. De meest bekende blusmiddel is de traditionele brandblusser. In deze blog behandelen wat een blusdeken is en voordelen ervan. Want met een blusdeken kun je meer branden blussen dan je zou denken.

 

Wat is een blusdeken

Het is een doek dat je over het vuur heen kan leggen. Doordat het zuurstof van de brand weg gaat, dooft het vuur. Het is gemaakt van een zeer slecht brandend materiaal, zoals glasvezel. Het hangt vaak in een rode zak/verpakking. Dit effectieve blusmiddel wordt voornamelijk ingezet voor kleine beginnende branden zoals een prullenbak brand of vlam in de pan. Het is in verschillende formaten te verkrijgen: 100×100 cm, 120×120 cm en 120×180 cm.

 

Hoe gebruik je een blusdeken

Er is brand! Vlam in de pan. Je wilt de brand doven en trekt aan de twee zwarte uiteinden. Het doek ontvouwt zich uit de koker en je hebt direct de blusdeken goed vast. Bescherm je handen door de blusdeken een keer om je handen te slaan. Leg de blusdeken over de pan en zorg dat er geen zuurstof bij de brand kan komen. Vouw de blusdeken om de pan. Laat de blusdeken liggen. Ga niet stiekem kijken of de brand uit is. Er komt dan zuurstof bij en kan de brand weer aanwakkeren. Breng later de pan met de blusdeken er nog op, naar buiten. Heeft de brand even geduurd met hoge vlammen en stond de afzuigkap aan? Laat voor de zekerheid de brandweer komen. Deze kunnen met een warmtebeeldcamera kijken of de brand niet omhoog is gegaan.

Nog even op een rijtje:
– Trek het uit de koker
– Sla de bovenkant één keer om je handen om deze te beschermen
– Houd de blusdeken hoog en blijf erachter
– Leg het op de brandhaard en laat het erop liggen

 

Brand blussen met een blusdeken

Onderstaande branden zijn geschikt om te blussen met dit effectieve blusmiddel:

– Prullenbakbrand
– Astbakbrand
– TV-toestellen
– Computers/laptops
– Vlam in de pan
– Personen in brand

 

Blusdeken BSEN 1869

Wil je een blusdeken kopen of heb je er één en twijfel je of het de juiste is? Er is één soort type dat geen vet en oliën branden blust. Let bij het aanschaffen van een blusdeken of het getal 1869. Als die erin staat, kan de blusdeken alle soorten branden blussen.

 

blusdeken

 

Geschreven door

Rick Boelens Ik schrijf graag over BHV zodat organisaties op de hoogte blijven over (nieuwe) ontwikkelingen in bedrijfshulpverlening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *