Studenten onvoldoende voorbereid op brand

Uit onderzoek is gebleken dat studenten uit Groningen onvoldoende zijn voorbereid op brand in huis, niet goed weten hoe ze een brandblusser moeten gebruiken, geen ontruimingsplan hebben en nooit met huisgenoten hebben besproken wat te doen bij brand. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van brandweer Groningen en 2674 studenten hebben aan het onderzoek meegewerkt.

 

Rookmelders zijn in grotere studentenhuizen verplicht en 86% van de studenten hebben een rookmelder. De brandweer maakt zich zorgen dat de meerderheid niet of onvoldoende weet heeft nagedacht over het vervolg als de rookmelder afgaat. De helft van de studenten weten niet hoe een klein brandje met een brandblusser geblust moet worden. Meer dan de helft heeft nooit nagedacht over een vluchtplan en 80% heeft nooit met huisgenoten overlegd hoe te handelen als er brand uitbreekt.

 

Voor veel studenten is brand een ver-van-mijn-bed-show. In het verleden zijn er tragische voorbeelden van hoe het mis kan gaan, als de brandveiligheid niet in orde is. In Groningen kwam in de Oude Ebbingestraat een studente om en onlangs een student in Leeuwarden. Voor de brandweer waren deze incidenten geen aanleiding voor dit onderzoek: “Studenten zijn voor ons een belangrijke doelgroep omdat ze vaak met veel mensen in soms onoverzichtelijke huizen wonen”.

 

Tips voor brandveiligheid in studentenhuis

– Je kunt brand voorkomen, maar net zo belangrijk is een brand op tijd doorhebben. Met stip op 1 dus: DE ROOKMELDER. Hang die in studentenhuizen niet bij de keuken (dan krijg je dat gepiep), maar in je slaapkamer of op de gang bij de slaapkamer.
– Denk alvast een keer goed na over je vluchtplan. Vluchtplan? Heel simpel: de snelst mogelijke route van je slaapkamer naar buiten. Het scheelt een hoop als je daar niet over hoeft na te denken als je slaapkamer echt in brand staat. (oh ja, en zet geen kratten, fietsen etc. in de gang!)
– Volg een BHV cursus in Groningen. Tijdens de cursus leren wij je hoe een brandblusser werkt, hoe je een brand kunt blussen met een brandblusser, reanimeren en hoe je moet ontruimen.

Geschreven door

Rick Boelens Ik schrijf graag over BHV zodat organisaties op de hoogte blijven over (nieuwe) ontwikkelingen in bedrijfshulpverlening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *