Het merendeel van de reanimatie-apps kloppen niet en verstrekken verkeerde informatie aan de gebruiker. Tot die conclusie komt Het Welten-instituut van de Open Universiteit. Ze onderzochten 61 reanimatie-apps die worden aangeboden in de Apple App store en op Google Play. Slechts vijf van deze apps voldoen volgens de onderzoekers aan de laatste medische richtlijnen en waren gebruiksvriendelijk.


Richtlijnen reanimatie

De apps werden eerst gecontroleerd op medische betrouwbaarheid. Van de 61 apps bleken er slechts 13 aan de huidige richtlijnen te voldoen. Er werd gesuggereerd dat mond-op-mond beademing noodzakelijk is, maar dat is juist voor veel mensen een reden om niet te gaan reanimeren. Volgens de nieuwe richtlijnen is beademen ook niet nodig en is alleen hartmassage voldoende.


Nederlandse Hartstichting

Volgens de onderzoekers is de reanimatie-app van de Nederlandse Hartstichting 1 van de 5 betrouwbare reanimatie-app. Deze app is gratis.

Jaarlijks krijgen 15.000 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis waarvan 85% overlijdt. De overlevingskans neemt toe als er binnen 6 minuten gereanimeerd wordt. Volg ook een cursus reanimatie en AED.

CTA BLOCK