HartveiligWonen en HartslagNu gaan samen verder

HartveiligWonen en HartslagNu, de twee alarmeringssystemen voor burgerhulpverlening in Nederland, hebben de handen ineen geslagen. Zij gaan samen verder onder de naam HartslagNu. HartslagNu alarmeert burgers die in de buurt zijn van een melding van een hartstilstand. Deze alarmering verloopt automatisch via de meldkamer ambulancezorg. In de loop van 2018 zullen alle ambulancemeldkamers gebruik maken van hetzelfde systeem.

 

 

Eén landelijk alarmeringssysteem voor reanimatie

hartslagnu-logo

Om de overgang naar één alarmeringssysteem mogelijk te maken, is er een nieuwe, onafhankelijke stichting opgericht. Deze stichting draagt de naam HartslagNu. HartveiligWonen levert de technologie voor het nieuwe landelijke alarmeringssysteem. De samenwerking wordt ondersteund door De Hartstichting, GGD GHOR Nederland, Het Nederlandse Rode Kruis, het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Ambulancezorg Nederland.

“We zijn blij dat met de samenvoeging van HartveiligWonen en HartslagNu. Dit zorgt voor snelheid, eenduidigheid en herkenbaarheid voor de burgerhulpverleners. Zij kunnen door middel van een (nieuwe) app straks in heel Nederland, vanuit alle meldkamers, gealarmeerd worden. Dit is goed nieuws voor patiënten, want snelle reanimatie is van levensbelang! Door de inzet van burgerhulpverleners en AED’s is de overlevingskans binnen 10 jaar al gestegen van 10% naar 25%. Nu de partijen de handen ineen geslagen hebben, kunnen we naar een nog hogere overlevingskans streven. Er zijn straks circa 170.000 aangemelde vrijwilligers en ruim 12.000 AED’s in heel Nederland”, vertelt Hans Janssen, woordvoerder van de nieuwe stichting HartslagNu.

Door deze samenwerking tussen de twee belangrijkste burgerhulpverleningsplatformen in Nederland wordt de burgerhulpverlening centraal geborgd, is het mogelijk om deze vorm van hulpverlening eenduidig te organiseren en wordt burgerhulpverlening krachtiger in de samenleving verduurzaamd. Het komt de hulpverlening ten goede en de inzetmogelijkheden van de burgerhulpverleners worden vergroot. Hierdoor stijgen de overlevingskansen van mensen met een hartstilstand.

 

Over HartveiligWonen en HartslagNu

Wekelijks hebben zo’n 300 mensen in Nederland een circulatiestilstand, – in de volksmond hartstilstand genoemd-, buiten het ziekenhuis. De eerste zes minuten zijn cruciaal om te overleven.HartveiligWonen en HartslagNu samen verder


Ben jij voorbereid?

Wil jij ook voorbereid zijn en weten wat je moet doen? Meld je aan voor een praktijkgerichte reanimatie cursus of leer reanimeren in 6 stappen.

Cursus Reanimatie en AED

Geschreven door

Rick Boelens Ik schrijf graag over BHV zodat organisaties op de hoogte blijven over (nieuwe) ontwikkelingen in bedrijfshulpverlening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *