Hartstilstand tijdens sporten

Uit gegevens van de Hartstichting blijkt dat er 35 mensen per dag sterven aan een hartstilstand. Een hartstilstand kan iedereen overkomen en het kan overal gebeuren. Een hartstilstand kan ook voorkomen tijdens het sporten. Onlangs is de 24-jarige voetballer Gregory Mertens overleden na een hartstilstand op het voetbalveld overleden. In Someren is het in november van 2014 goed afgelopen voor een 15-jarige voetballer van SV Someren.

 

Hieronder staat een filmpje van Miklos Feher die op het veld een hartstilstand krijgt. De beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

 

AED op sportpark

Voor verenigingen wordt het steeds belangrijker om een AED te hebben maar ook getrainde vrijwilligers die een AED kunnen bedienen en kunnen reanimeren. De eerste minuten zijn cruciaal en met aanwezige BHV’ers kan de reanimatie gestart worden om zo de overlevingskansen te vergroten.

 

Acute hartstilstand herkennen

Een acute hartstilstand kun je herkennen als iemand in elkaar zakt en buiten bewustzijn is. Controleer de ademhaling en indien geen adem start met reanimeren. Laat 1-1-2 bellen en vertel dat het om een reanimatie gaat.

 

Hieronder een film van een toeschouwer in het publiek die een hartstilstand krijgt en het overleefd heeft.

 

Geschreven door

Rick Boelens Ik schrijf graag over BHV zodat organisaties op de hoogte blijven over (nieuwe) ontwikkelingen in bedrijfshulpverlening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *