Hartstilstand kost 35 levens per dag

Elke dag sterven er 35 mensen aan een hartstilstand. Dit is toch veel te hoog?! Dit blijkt uit gegevens van de Hartstichting. Maar dit is alleen met een hartstilstand, als we de totale hart- en vaartziekten bekijken dan kost het Nederland elke dag 108 levens. Dit komt voornamelijk doordat het overgrote deel van het publiek geen BHV’er is. Vaak volg je een BHV cursus via de werkgever, deze wordt vervolgens betaald en je hoeft geen vrije dag op te nemen. Maar wat nou als je de BHV cursus niet krijgt? Het is verstandig om dan toch zelf één te volgen. Bij 101BHV.nl leer je niet alleen om te gaan met ongevallen op de werkvloer, maar al de informatie die je krijgt zijn ook uitermate handig voor thuis. Wat als er een vlam in de pan is? Weet jij wat je moet doen? Wat zijn de eerste cruciale zaken die je moet doen? Dit zijn allemaal dingen die je leert tijdens een BHV cursus of cursus reanimatie en AED.

 

Hartstilstand is niet uit te sluiten

Het is lastig om de hart- en vaatziekten helemaal uit te sluiten, want de helft van alle aandoeningen zijn aangeboren of erfelijk bepaald. De andere helft van de aandoeningen is het gevolg van leefstijl.

De sterfgevallen door hart- en vaatziekten zijn de afgelopen 37 jaar afgenomen, maar 108 per dag is nog steeds te hoog. Per dag sterven 51 mannen en 57 vrouwen aan de gevolgen van hart- en vaatproblemen. Zoals je kunt zien is de mannen/vrouwen verhouding vrijwel gelijk. Daarnaast sterven er ook nog 25 mensen aan een beroerte.

Als bedrijfshulpverlener moet je daarom precies weten wat je moet doen wanneer iemand een beroerte of hartstilstand krijgt. De trainingen die je kan volgen bij 101BHV.nl zijn standaard voorzien van “hoe nu omgaan met een hartstilstand” en in de BHV basis cursus leren cursisten bovendien hoe ze moeten omgaan met een AED (automatische externe defibrillator).

Geschreven door

Rick Boelens Ik schrijf graag over BHV zodat organisaties op de hoogte blijven over (nieuwe) ontwikkelingen in bedrijfshulpverlening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *