AED verplicht voor bedrijven met 50 werknemers

Vakbond FNV heeft er in Nieuwsuur voor gepleit om een AED verplicht te stellen voor bedrijven vanaf 50 werknemers. Ondanks dat een AED apparaat levens red, is het op dit moment niet verplicht om een AED te hebben. In de Arbowet staat nu enkel dat een werkgever verantwoordelijk is voor de veiligheid van de werknemers.

 

AED verplichten

Afgelopen weekend kreeg de Deense voetballer Christian Eriksen tijdens een EK-wedstrijd een hartstilstand op het veld. Hij werd gereanimeerd met een AED. Een AED is in staat om het hartritme weer te herstellen door het geven van een elektrische schok. De reanimatie met de AED redde waarschijnlijk zijn leven. Deze gebeurtenis heeft de aandacht weer gevestigd op het belang van een AED.

 
Lees ook: De beste AED voor buiten
 
Deze gebeurtenis heeft de FNV doen pleiten voor het verplicht stellen van AED’s voor bedrijven vanaf 50 werknemers. Uit onderzoek van de FNV blijkt dat 70 procent van de bedrijven niet genoeg doet aan preventiebeleid op de werkvloer. En dat terwijl miljoenen mensen het grootste deel van hun dag op werk doorbrengen. De kans dat iemand op het werk een hartstilstand krijg is daarmee aanzienlijk.
 
verschillende AED's

Eerste 6 minuten van levensbelang

Krijgt iemand een hartstilstand? Dan zijn de eerste 6 minuten van levensbelang. Hoe sneller je een AED inzet bij een hartstilstand, hoe groter de overlevingskans is. Iedere minuut zonder reanimatie neemt de overlevingskans af. Hulpverleners zijn vaak pas na 10 tot 15 minuten ter plaatse. Het hebben van een AED op het werk is daarom cruciaal.

Als er geen AED binnen het bedrijf aanwezig is, gaan er kostbare minuten verloren. De kosten van een AED liggen tussen de €1.000,00 en €3.000,00. Maar wat is dit bedrag als
het gaat om het redden van mensenlevens?
 

 
Met een AED red je levens. Daarnaast gaat een AED jaren mee. Dus van deze investering hebben je werknemers jarenlang profijt. Een groot voordeel is dat iedereen een AED mag gebruiken. Als zich een situatie voordoet waarin iemand een hartstilstand krijgt, kan iedereen dus inspringen om de AED te bedienen. Je kunt bij 101BHVSHOP.nl terecht voor een uitgebreid assortiment aan AED apparaten. We helpen je graag met het kiezen van de juiste AED voor jouw situatie. Al onze AED’s voldoen aan internationale wettelijk gestelde eisen.


Ben jij voorbereid?

Wil jij ook voorbereid zijn en weten wat je moet doen? Meld je aan voor een praktijkgerichte reanimatie cursus of leer reanimeren in 6 stappen.

Cursus Reanimatie en AED

Geschreven door

Rick Boelens Ik schrijf graag over BHV zodat organisaties op de hoogte blijven over (nieuwe) ontwikkelingen in bedrijfshulpverlening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *