Snelle hulp is mijn geluk geweest

Coen Mol uit Wateringen was 47 jaar toen hij op Prinsjesdag 2013 een hartstilstand kreeg. Marjan is burgerhulpverlener en kreeg een oproep van een hartstilstand in haar buurt. Samen met buurvrouw Saskia heeft ze Coen binnen een paar minuten gereanimeerd. “Ik kwam thuis van mijn werk. Omdat ik me niet lekker voelde, ging ik even op bed liggen. Mijn dochter had als eerste door dat er iets aan de hand was. Zij hoorde vreemde geluiden en zag mij naar adem happen. Ze zag dat het goed mis was en sloeg meteen alarm. Vervolgens belde mijn vrouw direct 112.”

 

Oproepsysteem werkt supersnel

“In mijn woonplaats hebben we een systeem van burgerhulpverlening, Hartveilig Wonen Westland. Dit systeem werkt supersnel en goed. De 112-alarmcentrale waarschuwt via een bericht op de mobiel de mensen die in de buurt zijn. Onze achterbuurvrouw Marjan kreeg het bericht en was er al binnen twee minuten. Dat redt de ambulance niet.” “Mijn dochter haalde buurvrouw Saskia, die ziekenverzorgende is in een verpleeghuis. Samen zijn zij begonnen met de reanimatie. Die snelle hulp via het oproepsysteem is mijn geluk geweest!”

 

Eerste minuten heel belangrijk

“Na ongeveer 7 minuten arriveerde de ambulance. Dat is op zich nog best snel. Maar juist die eerste minuten zijn heel erg belangrijk. Door te reanimeren en een schok te geven met een AED Externe link, vergroot je de kans op overleven. En je hebt ook meer kans dat je er goed uit komt, en er geen blijvende schade aan overhoudt. Daarom is het systeem van burgerhulpverlening zo belangrijk.”

 

Zwaar hartinfarct

“Mijn vrouw werd verteld dat ze er rekening mee moest houden dat ik het niet zou redden. Ik had een zwaar hartinfarct gehad, ontstaan door een bloedprop in de kransslagader. Daardoor kreeg ik een hartstilstand.”

“Direct dezelfde avond kreeg ik een dotterbehandeling en is een stent geplaatst. Mijn lichaam is gekoeld om hersenfuncties zoveel mogelijk in tact te houden. Na twee dagen kwamen de eerste tekenen van leven, waarna ik volledig ben bijgekomen. Ik heb uiteindelijk 1 week in het ziekenhuis gelegen.”

 

Onverwacht

“Ik had nooit gedacht dat ik zo jong een hartstilstand zou krijgen. Ik leef gezond, let op mijn voeding en ik sport. Hart- en vaatziekten komen in mijn familie niet voor, hoewel verhoogde bloeddruk en verhoogd cholesterol wel voorkomen. Je staat er gewoon niet bij stil dat dit je kan overkomen.”

“Ik heb 2 weken gerevalideerd in Sophia Revalidatie in Den Haag. Toen had ik alle functies weer terug en onder controle. Wel had ik nog langere tijd last van vermoeidheid en minder conditie. Daarom ben ik blij dat een paar maanden later nog mee kon doen aan een revalidatietraject in het HagaZiekenhuis. Daar heb ik veel aan gehad.”

 

Ook in jouw buurt

“Ik kan me zelf niets herinneren van het hele voorval, maar ben zo blij dat ik het kan navertellen. Door het kordate optreden van mijn vrouw en dochter en door de snelle reanimatie door mijn buurtbewoners ben ik snel weer hersteld.”

‘Ik ben nu zelf ook burgerhulpverlener en heb mijn buurman gereanimeerd na een hartstilstand. Ook in jouw buurt kan er ineens iemand een hartstilstand krijgen. Misschien wel een bekende. Als je geregistreerd staat bij een oproepsysteem kun jij zijn of haar leven redden. Ik wil daarom iedereen oproepen om ook burgerhulpverlener te worden.”

 

Meld je aan als burgerhulpverlener op hartstichting.nl/reanimatie

Geschreven door

Rick Boelens Ik schrijf graag over BHV zodat organisaties op de hoogte blijven over (nieuwe) ontwikkelingen in bedrijfshulpverlening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *