Reanimatie oefening in binnenstad Groningen

Het kan deze week in Groningen zomaar gebeuren. Je staat in de rij van de supermarkt en iemand krijgt een hartstilstand. Dit kan natuurlijk altijd en overal gebeuren maar in Groningen zijn er deze week reanimatie oefeningen. Vrijwilligers van de Stichting Groningen HartVeilig moeten zo snel mogelijk naar de plek toe om die persoon te reanimeren.

 

Realistische reanimatie oefening

Volgens de Stichting vind het reanimeren op realistische plekken plaats zoals de supermarkt, de bioscoop of cafés. De slachtoffers zijn echte personen en geen poppen. De vrijwilligers moeten weten wat ze moeten doen als slachtoffers onder elektrische kabels liggen, of onder een omgevallen kast aldus de Stichting. Er doen honderd vrijwilligers mee op de Grote Markt te horen krijgen waar ze binnen 6 minuten moeten zijn. Veelal is het bij mensen thuis, maar het kan dus ook bij de supermarkt of cafe zijn.

 

Succesvolle reanimatie

Bij een echte reanimatie krijgen dertig vrijwilligers Stichting Groningen HartVeilig een sms’je in de hoop dat er altijd 2 of 3 in de buurt zijn en hulp kunnen verlenen totdat de ambulance er is. De eerste 6 minuten na een hartstilstand zijn namelijk cruciaal voor een optimale overlevingskans. Na 6 minuten is de kans op een succesvolle reanimatie kleiner, omdat vitale functies dan uitvallen. De hersenen krijgen dan te lang geen bloed en dus geen zuurstof. De ambulance kan er niet altijd binnen 6 minuten zijn en daarom wordt er steeds meer ingespeeld op burgerhulpverlening.

 

Reanimatie, ofwel levensreddende handelingen, is een onderdeel van de BHV cursus van 101BHV.nl. Tijdens de cursus leer je hoe je moet reanimeren en ook hoe een AED werkt. Wil je hier meer informatie over ontvangen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Geschreven door

Rick Boelens Ik schrijf graag over BHV zodat organisaties op de hoogte blijven over (nieuwe) ontwikkelingen in bedrijfshulpverlening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *