Megaboete voor chemisch bedrijf

Een chemisch bedrijf in Zuid-Holland heeft een boete opgelegd gekregen van €150,000,- door de Inspectie SZW. De boete heeft het bedrijf gekregen omdat zij “onvoldoende invulling had gegeven aan de identificatie van de gevaren en de beoordeling van risico’s ten aanzien van explosieveiligheid”.

 

Oplosmiddelen die snel ontbranden

Het chemisch bedrijf gebruikt oplosmiddelen in het productieproces en slaat deze oplosmiddelen ook op. Het probleem van deze oplosmiddelen is dat het de eigenschap heeft om snel te ontbranden en explosieve atmosferen kan vormen. Tijdens een inspectie in mei vorig jaar bleek dat het chemisch bedrijf de vorming van de explosieve atmosferen in bepaalde gebieden van het bedrijf onvoldoende in beeld had. Daarnaast voldeed de verplichte veiligheidsstudie waarmee de potentiële gevaren en de risico’s in beeld worden gebracht niet.

 

Chemisch bedrijf lost probleem niet op

Het chemisch bedrijf had een waarschuwing gekregen en kreeg van de Inspectie de tijd tot november 2013 om de vastgestelde overtreding ongedaan te maken. Alleen bij een hercontrole bleek echter dat het bedrijf de veiligheidsstudie nog steeds niet orde had. Dit was de reden voor de inspectie om een boete op te leggen voor het desbetreffende bedrijf. Het bedrijf heeft inmiddels de boetebeschikking van €150.000,- ontvangen. Het bedrijf kan nog tegen deze boete in beroep gaan.

Geschreven door

Rick Boelens Ik schrijf graag over BHV zodat organisaties op de hoogte blijven over (nieuwe) ontwikkelingen in bedrijfshulpverlening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *