Google introduceert Emergency Location Service

Google heeft een nieuwe functie ontwikkeld voor mobiele toestellen; de Emergency Location Service. Wanneer iemand met een Android toestel het alarmnummer 1-1-2 belt, wordt, zorgt deze functie er voor dat jouw locatie direct aan de meldkamer wordt doorgegeven. Gezien het feit dat bijna driekwart van de noodoproepen vanaf een mobiele telefoon afkomstig is, is dit een belangrijke toevoeging aan de huidige functionaliteit van locatiebepaling op mobiele toestellen. Een nauwkeurige locatiebepaling kan immers tijd schelen en het verschil betekenen tussen leven en dood.

 

Nauwkeurige locatiebepaling bij 1-1-2 melding

Tot op heden was het al mogelijk om de locatie van mobiele toestellen te bepalen via de gebruikte zendmasten of via GPS. Maar deze methodes zijn niet zo nauwkeurig als het nieuwe systeem van Google. Bij de eerste methode kan de afwijking soms wel enkele kilometers van de daadwerkelijke locatie beslaan. In geval van nood kan dit de hulpdiensten minuten schelen voor zij de locatie van de noodoproep bereikt hebben. De tweede methode blijkt niet voldoende te werken wanneer het alarmnummer binnenshuis wordt gebeld. Deze gebreken lijken nu met de Emergency Location Service te zijn verholpen.

 

Emergency Location Service geschikt voor Android

De Emergency Location Service is ontwikkeld voor Android en maakt voor het bepalen van de exacte locatie van de beller, gebruik van hetzelfde systeem als andere Android applicaties. Dat houdt in dat de gegevens van zendmasten en GPS worden gecombineerd met gegevens van gebruikte Wifi-netwerken. Daardoor is de locatie nagenoeg precies, ook als het noodnummer niet buitenshuis, maar vanuit een woning of gebouw gebeld wordt.

 

Privacy gewaarborgd

Hoewel het nut van locatiebepaling al lang bewezen is, is het toch privacy gevoelige informatie, die op deze manier vrijgegeven wordt. Niet iedereen is dan ook blij met de mogelijkheden die de hedendaagse technologie ons biedt. Toch verzekert Google haar gebruikers, dat de locatiegegevens van de beller alleen worden doorgegeven aan de meldkamer en niet door Google voor andere doeleinden zullen worden gebruikt of aan derden worden verstrekt. Bovendien wordt de Emergency Location Service uitsluitend ingeschakeld wanneer het alarmnummer wordt gebeld. In alle andere situaties staat deze functie gewoon uit.

 

Beschikbaarheid

De eerste landen waar de Emergency Location Service beschikbaar is gekomen, zijn Estland en het Verenigd Koninkrijk. Overige landen zullen vooralsnog even op de functionaliteit moeten wachten. De providers, die de Emergency Location Service mede mogelijk hebben gemaakt, zijn de ook in Nederland opererende Vodafone en Tele2 in samenwerking met het Engelse Three. De locatiefunctionaliteit is geschikt voor Android 2.3 of hoger en omdat het onderdeel uitmaakt van Google Play Services hoef je er zelf geen updates voor te installeren op je toestel.

Geschreven door

Rick Boelens Ik schrijf graag over BHV zodat organisaties op de hoogte blijven over (nieuwe) ontwikkelingen in bedrijfshulpverlening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *