Campagne tegen sluipmoordenaar koolmonoxide

Jaarlijks overlijden elf mensen aan de gevolgen van koolmonoxidevergiftiging en moeten er honderden mensen worden opgenomen in het ziekenhuis. Koolmonoxide is een zeer giftige gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding van bijvoorbeeld gas of hout. Het is een sluipmoordenaar.

 

Geur- en kleurloos
Koolmonoxide is geur- en kleurloos. Blootstelling aan te hoge concentratie geeft symptomen als hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid. Dit kan leiden tot flauwvallen of zelfs dodelijke afloop. De oorzaak van koolmonoxidevergiftiging is vaak defecten aan afvoerpijpen, schoorsteenkanalen of fout bij het installeren van een kachel of CV.

 

Campagne tegen koolmonoxide

De brandweer en Brandwonden Stichting starten deze week een campagne over het gevaar van koolmonoxide. De brandweer adviseert iedereen mee te doen aan een test, waarbij jezelf kan zien hoeveel risico je loopt. Je kunt er thuis eenvoudig voor zorgen dat je geen gevaar loopt, maar dan moet je wel weten hoe. Bijvoorbeeld je huis voldoende laten ventileren.

Doe de test op CO wijzer.

 

Geschreven door

Rick Boelens Ik schrijf graag over BHV zodat organisaties op de hoogte blijven over (nieuwe) ontwikkelingen in bedrijfshulpverlening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *