Nieuws

Nieuwe wetgeving Eerste Hulp kinderen

Op 1 januari 2018 gaat de wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (IKK) van kracht. Deze wet moet ervoor zorgen dat de veiligheid en gezondheid van kinderen in dagopvang en peuterspeelzaal gewaarborgd is. Een van de eisen, waaraan voldaan moet worden, is dat er te allen tijde tenminste één gecertificeerde volwassene aanwezig moet zijn, die eerste… Lees verder »

Resto VanHarte kiest voor 101BHV.nl

Binnenkort is er in elk Resto van VanHarte altijd een BHV’er aanwezig. Meestal is dat de horecamanager of een betrokken vrijwilliger. BHV staat voor bedrijfshulpverlening. Een BHV’er komt in actie bij een calamiteit, bijvoorbeeld een ongeluk, brand of zelfs een ontruiming. De medewerk(st)ers van Resto VanHarte gaan daarvoor een BHV cursus volgen. Een BHV-er is… Lees verder »

Helft koolmonoxidemelders onveilig

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft, naar aanleiding van meldingen van consumenten, onlangs een onderzoek uitgevoerd naar de veiligheid en betrouwbaarheid van koolmonoxidemelders. Hieruit bleek dat meer dan de helft van de 29 onderzochte producten niet naar behoren functioneert. De gevonden gebreken waren zeer verontrustend. Zo waren er maar liefst 8 melders waarbij het… Lees verder »

Koolmonoxide, onderschat en onbegrepen gevaar

Vanaf 2019 zullen er wettelijke eisen worden gesteld aan de installatie van cv-ketels en gasgestookte warmwatertoestellen. De installaties mogen dan uitsluitend door erkende bedrijven worden uitgevoerd en onderhouden. Het kabinet is tot dit besluit gekomen om het aantal koolmonoxide ongelukken terug te dringen. Jaarlijks zijn er vijf tot tien doden te betreuren als gevolg van… Lees verder »

Brandpreventieweken van start

De brandpreventieweken, die van 1 t/m 31 oktober 2016 plaatsvinden, hebben dit jaar als thema ‘Hé, doe de deur dicht’. Dit thema sluit aan op een onderzoeksrapport van de Brandweeracademie. Uit dit rapport blijkt dat gesloten binnendeuren je kansen om een woningbrand tijdig te ontvluchten of om te worden gered aanzienlijk vergroten. Dit geldt helemaal… Lees verder »

Google introduceert Emergency Location Service

Google heeft een nieuwe functie ontwikkeld voor mobiele toestellen; de Emergency Location Service. Wanneer iemand met een Android toestel het alarmnummer 1-1-2 belt, wordt, zorgt deze functie er voor dat jouw locatie direct aan de meldkamer wordt doorgegeven. Gezien het feit dat bijna driekwart van de noodoproepen vanaf een mobiele telefoon afkomstig is, is dit een belangrijke… Lees verder »

Snelle hulp is mijn geluk geweest

Coen Mol uit Wateringen was 47 jaar toen hij op Prinsjesdag 2013 een hartstilstand kreeg. Marjan is burgerhulpverlener en kreeg een oproep van een hartstilstand in haar buurt. Samen met buurvrouw Saskia heeft ze Coen binnen een paar minuten gereanimeerd. “Ik kwam thuis van mijn werk. Omdat ik me niet lekker voelde, ging ik even op bed liggen. Mijn dochter had als… Lees verder »

Regio Haaglanden wil meer burgerhulpverleners

Op 7 maart is GGD Haaglanden samen met de Hartstichting, Veiligheidsregio Haaglanden, Regionale Ambulance Voorziening Haaglanden en het Rode Kruis een regionale campagne gestart om meer burgerhulpverleners te werven. Onderdeel van deze campagne is reeds opgeleide BHV’ers te stimuleren om zich te laten registreren als burgerhulpverlener. Doelstelling is om minimaal 4000 burgerhulpverleners in regio Haaglanden… Lees verder »

AED redt leven van tennisser

Bij een tennisclub in het Noord-Brabantse Liessel werd vrijdag 18 september met behulp van de AED een levensreddende reanimatie uitgevoerd. Tijdens een competitiewedstrijd tussen twee spelers zakte één van de spelers plots weg als gevolg van een hartstilstand. Door omstanders is snel  en adequaat ingegrepen door direct te starten met reanimeren, hulpdiensten in te schakelen… Lees verder »

Eén op de 15 werknemers heeft een ongeval

bUit onderzoek is gebleken dat er in 2013, 458.000 werknemers lichamelijk of geestelijk letsel op liepen door een ongeval tijdens het werk. Door dit ongeval verzuimde bijna de helft hiervoor één dag of langer. Dit komt neer met 1 op de 15 werknemers in Nederland.   De arbeidsongevallen bij mannen daalt. in 2013 had 7.6%… Lees verder »