Zorg voor werkende rookmelder in huis

Uit onderzoek van de brandweeracademie naar de effectiviteit van rookmelders blijkt dat er in 70% van de huizen een rookmelder hangt, maar niet werkend. Slechts in 35% van de gevallen was er een werkende rookmelder aanwezig. Het belang van rookmelders in woningen is groot. Volgens de brandweer zal het aantal doden door woningbranden dalen. De brandweer pleit er voor dat er in elke huis een rookmelder moet hangen. De juiste plaatsen om een rookmelder op te hangen is in de hal en overloop.

 

Rookmelders verplicht

De Nederlandse brandweer voert al jaren een strijd om meer woningen te voorzien van rookmelders. Ook het verplicht stellen van rookmelders in woningen die voor 2003 zijn gebouwd. Op aandringen van de brandweer zijn er in steeds meer huizen een rookmelder te vinden. Maar lang niet altijd blijken de rookmelders effectief. De batterijen zijn leeg, de batterij is eruit gehaald of de rookmelders hangen op de verkeerde plek.

 

Rookmelder plaatsen

De beste plekken voor het plaatsen van een rookmelder
– In de gang of ruimte tussen keuken en woonkamer
– Altijd aan het plafond
– Op elke verdieping van het huis
– Meer dan 50 cm van de zijmuur en de hoeken van een vertrek

Plekken die minder verstandig zijn
– In de garage
– In de keuken of de badkamer
– Boven de verwarming
– Op tochtige plekken

 

In je slaap wordt je reuk uitgeschakeld. Je ruikt geen rook. Je ademt wel rook in, wat levensgevaarlijk is. Als je niet op tijd gewekt wordt, kan het dodelijk zijn. In een eerder artikel lees je waarom rookmelders onmisbaar zijn.

Geschreven door

Rick Boelens Ik schrijf graag over BHV zodat organisaties op de hoogte blijven over (nieuwe) ontwikkelingen in bedrijfshulpverlening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *