Verschil tussen poederblusser en schuimblusser

Om te voorkomen dat brand zich kan uitbreiden is het belangrijk dat de brand snel geblust wordt. Dit kan met water of een brandblusser. In dit artikel leggen wij het verschil tussen een poederblusser en schuimblusser uit.

In bedrijven hangen altijd brandblussers. Soms niet altijd draagbare blusmiddelen, maar wel brandslanghaspels. Dit is namelijk verplicht vanuit het bouwbesluit. Er zijn verschillende soorten brandblussers; schuimblusser, poederblusser, CO2 blusser, brandslanghaspel etc. Qua model brandblusser lijken een schuimblusser en poederblusser erg op elkaar.

 

 

Schuimblusser

schuimblusserMet een schuimblusser kun je A en B branden blussen. A en B branden zijn een brandklasse. A staat voor vaste stoffen brand (bijvoorbeeld een tafel) en B voor vloeistoffen brand. In ruimtes waar je geen nevenschade wilt hebben na het blussen van een brand, wordt geadviseerd een schuimblusser te kopen. In kantoren of auto’s wordt aangeraden om geen poederblusser te nemen. Een schuimblusser is een brandblusser met water en schuim. Dit is een substantie dat voor een verkoelende werking zorgt. Het is niet schadelijk voor het milieu. Een schuimblusser is te verkrijgen in 1 liter, 6 liter, 9 liter, 12 liter en 50 liter.

 

Poederblusser

Poederblusser is geschikt voor A, B en C branden. Met een poederblusser blus je dus vaste stoffen branden, vloeistof branden en gasbranden. Met een poederblusser kun je dus veel soorten branden blussen en is ook nog eens voordelig in aanschaf. Maar een poederblusser heeft een groot nadeel. Het laat heel veel nevenschade achter. In een poederblusser zit chemicaliën met zout en zout trekt vocht aan. Vocht in bijvoorbeeld elektronische apparaten gaan niet samen. Een poederblusser is dus een effectieve brandblusser die voor veel branden geschikt is maar wij adviseren een schuimblusser.

 

Hoe maak je een keuze

Dit is helemaal afhankelijk waar de brandblussers komen te hangen. Is dit op een plek waar veel kostbare apparatuur staat dan is het raadzaam om een schuimblusser te kopen. Streep de voordelen en nadelen van elkaar af en kijk waar jij het meeste behoefte voor hebt.


Ben jij voorbereid?

Wil jij ook voorbereid zijn tijdens een calamiteit? Meld je aan voor een praktijkgerichte cursus over brand en ontruiming of een BHV cursus.

Cursus brand en ontruiming

Geschreven door

Rick Boelens Ik schrijf graag over BHV zodat organisaties op de hoogte blijven over (nieuwe) ontwikkelingen in bedrijfshulpverlening.

6 reacties op “Verschil tussen poederblusser en schuimblusser

 1. D.Vos op

  Beste Rick, dank voor de informatie. Nu mensen en medewerkers vooral thuis werken wil ik graag weten wat voor thuis gebruik de beste blusser is. Schuim lijkt logisch alleen als je in de keuken brand krijgt bv in een pan met olie die op het vuur staat helpt dan een schuimblusser?
  Hoor graag en alvast dank voor je reactie.
  Vriendelijke groet, D. Vos

  Beantwoorden
 2. Henri van Bennekom op

  Is een schuimblusser ook geschikt voor het blussen van een pan die op het gas staat, dus als de pan in brand staat terwijl het gas ook nog aan is?
  En ben je verzekerd met alleen een A en B blusser?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *