Veilig versieren tijdens WK

Alle voorbereidingen zijn al in volle gang en binnenkort is het weer zover. Het WK voetbal. De eerste café’s, winkels, huizen en straten zijn al oranje gekleurd. De versieringen kunnen echter ook gevaarlijke situaties opleveren. Jaarlijks melden bijna 10.000 mensen zich met (ernstige) brandwonden bij de spoedeisende hulp. De brandweer vraagt caféhouders, winkeliers en burgers dan ook alert te zijn op brandveiligheid van slingers, vlaggen, papieren vlaggetjes en boa’s.

 

Horeca
De horeca is over het algemeen goed op de hoogte van de brandveiligheidsregels: veilige versiering, adequate vluchtroutes, blusmiddelen, noodverlichting en niet te veel bezoekers. De brandweer controleert samen met de horecaondernemers regelmatig de brandveiligheidsvoorzieningen. Dus nu ook voor en tijdens het WK.

 

Alert
Toch vragen we extra aandacht voor brandveilige versieringen in de horecagelegenheden, omdat er veel mensen samenkomen. Dat geldt zowel voor ondernemers als bezoekers. Niet alle rood, wit, blauw of oranje vlaggetjes en kledingstukken hebben de juiste brandvertragende kwaliteit. In een overvolle horecagelegenheid kan dat levensgevaarlijk zijn. En als er ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch brand uitbreekt, moeten mensen via goede vluchtroutes op tijd weg kunnen komen.

 

Thuis en op straat
Veel mensen kijken thuis naar het WK, samen met familie, vrienden en buren. Straten worden versierd en oranje materialen worden aan huizen bevestigd. Inwoners zijn zelf verantwoordelijk voor een brandveilige omgeving. Dat geldt ook voor aanrijroutes van hulpdiensten. Ambulances en brandweerauto’s moeten makkelijk bij de huizen kunnen komen.

 


Eenvoudige regels
Er zijn eenvoudige regels bij het versieren van de openbare weg. Zorg dat versieringen hoger hangen dan 4 meter en breder dan 3,5 meter. Dan kunnen de auto’s van de hulpdiensten er door. De meeste brandveiligheidsregels gelden overigens het hele jaar door en voor iedereen. De brandweer overlaadt mensen niet met een overzicht van alle regels die hiervoor gelden, maar vraagt hen goed na te denken voordat zij versieringen aanschaffen en –brengen.

 

Hoe herkent u brandveilige versiering?
Er zijn veel brandveilige versieringen op de markt. Soms gemaakt van veilige materialen zoals aluminiumfolie en soms geïmpregneerd. Vraag de winkelier hier nadrukkelijk naar en kijk op de verpakking.

 


Tips  voor veilig versieren tijdens WK

– Zorg dat u brandveilige  versiering aanschaft en aanbrengt. Op de verpakking is dat aangegeven
– Zorg ervoor dat versieringen niet in aanraking kunnen komen met verlichting en apparaten die warm worden
– Hang versieringen op met ijzerdraad, dan valt het bij brand niet snel naar beneden
– Gebruik onbeschadigde verlengsnoeren en plak kabels met stevige tape vast zodat niemand erover kan struikelen
– Rol kabelhaspels  altijd helemaal af en verleng een verlengsnoer nooit met een ander verlengsnoer en leg haspels niet onbeschermd in de regen
– Houd bij het bakken van snacks een goed passend deksel in de buurt. Hiermee kunt u doeltreffend een oliebrand doven. Gebruik hiervoor geen blusdeken.

Geschreven door

Rick Boelens Ik schrijf graag over BHV zodat organisaties op de hoogte blijven over (nieuwe) ontwikkelingen in bedrijfshulpverlening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *