Van kleine naar zeer grote brand in enkele minuten

Wij nemen je mee naar woensdag 5 januari 2011. Wellicht zegt deze dag je niks meer maar er vond toen een grote brand plaats. Zo groot, dat dit ‘hotnews’ was op alle landelijke TV zenders. Die woensmiddag brak er brand uit bij het bedrijf Chemie Pack in Moerdijk. Inmiddels zijn we nu 4 jaar verder en is er een reconstructiefilm gemaakt waar ontzettend veel leermomenten in zitten die heel waardevol zijn voor een BHV team. Bekijk onderstaande film.

 

 

 

 

5 leermomenten voor BHV

1) Overtreding van de vergunningen. Plastic containers met brandbare vloeistoffen werden op het middenterrein opgeslagen wat niet was toegestaan. De risico’s en gevolgen zijn hierdoor niet meer beheersbaar.

2) Onnodig vee risico genomen door pomp met brandbare stoffen te ontdooien met een gasbrander.

3) De pomp staat nog ingeschakeld op het moment dat er brand is uitgebroken.

4) BHV’ers blussen de brand met een slanghaspel met een harde straal (ook wel gebonden straal genoemd). Door de kracht van de straal gaan de vloeistoffen uit de lekbak waardoor de brand groter wordt.

5) De IBC’s, de plastic bakken met daarin de brandende stof, stonden te dicht in de buurt bij het overpompen. De IBC’s kunnen na 1 minuut lek raken waardoor brandbare stoffen vrijkomen de brand zich heel gemakkelijk kan verspreiden. De gevolgen hiervan zijn bekend.

 

De brand heeft zich in korte tijd enorm uitgebreid. De brandweer rukte met groot materieel uit, waaronder een crashtender. De brand was zo verhit, dat pas na middernacht de brandweer de brand kon benaderen.

Geschreven door

Rick Boelens Ik schrijf graag over BHV zodat organisaties op de hoogte blijven over (nieuwe) ontwikkelingen in bedrijfshulpverlening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *