Nooduitgang via lichttapijt

In alle gebouwen in Nederland vind je groene bordjes waarop staat welke richting je moet volgen voor de nooduitgang. Een mens blijkt zijn weg altijd te zoeken door zich te oriënteren op de vloer. Routeaanduiding op de vloer lijkt dan logischer dan de borden aan het plafond. Wie ooit in een vliegtuig heeft gezeten, zal gezien hebben dat de lichtsignalering via de vloer gaat. Natuurlijk hangt er in elk gebouw een ontruimingsplattegrond. Maar die wordt door bijna niemand bekeken.

Gebruikers van kantoren zoeken ook intutief houvast bij de vloer als ze willen weten waar ze naar toe moeten. Naar de vergaderzaal, de kantine, het toilet. In noodsituaties werkt dat niet anders. Tijdens een ontruiming is het van belang dat men zo snel mogelijk het pand verlaat. Door op de vloer aan te geven waar men langs moet, maakt men minder snel de verkeerde keuze. De vluchtroute wordt op de vloer verlicht!

Lichttapijt

Tapijtfabrikant Desso en Philips hebben de handen ineen geslaan voor lichttapijt. Deze vloerbedekking heeft geintregeerde led-lampjes en maakt signalering op de vloer mogelijk. Met dit lichtgevende tapijt leent zich in het gemiddelde kantoor wel beter om mensen op een veilige manier richting de nooduitgang te leiden.

 

lichttappijt

Geschreven door

Rick Boelens Ik schrijf graag over BHV zodat organisaties op de hoogte blijven over (nieuwe) ontwikkelingen in bedrijfshulpverlening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *