Blijf uit de rook

Tijdens een brand komt rook vrij. Rook is altijd ongezond.  Probeer daarom te voorkomen dat je onnodig rook inademt. De meeste slachtoffers tijdens een brand ontstaan niet door vuur maar door rook. In rook zit koolmonoxide dat je niet kunt ruiken, zien, proeven en voelen. Het is erg giftig waar je zelfs aan dood kunt gaan. Daarom het advies van de Nederlandse brandweer: blijf uit de rook!
 
rook
 

Rook inademen

Rook is altijd giftig en ongezond. Daarom is het aan te raden om zo weinig mogelijk rook in te ademen. De eerste klachten die optreden na het inademen van rook zijn irritaties aan luchtwegen waardoor je veel moet hoesten en brandend gevoel in je ogen.

In rook zitten zwevende deeltjes zoals roet en ander fijn stof dat via de luchtwegen in je lichaam komt. Hoe hoger de concentratie rook, hoe sneller en erger de klachten optreden. De hoeveelheid rook die iemand inademt, hangt af van drie factoren:
1) de concentratie van de rook in de lucht
2) de tijd dat de rook wordt ingeademd
3) de hoeveelheid lucht die iemand per tijdseenheid inademt.

 

Sluit deuren en ramen

Is er brand in je omgeving? Sluit dan de deuren en ramen om zo geen rook binnen te krijgen. Vergeet ook niet om de mechanische installatie uit te schakelen! Na een brand kan er een hinderlijke geur van rook hangen. Daarbij kan irritatie aan ogen, neus en keel optreden. Goed ventileren is een goede oplossing.

Geschreven door

Rick Boelens Ik schrijf graag over BHV zodat organisaties op de hoogte blijven over (nieuwe) ontwikkelingen in bedrijfshulpverlening.

Een reactie op “Blijf uit de rook

 1. Battal op

  Hallo heer mevrouw.
  ik heb een vraag over de rook .
  wanneer ergens grote brand ontstaan,
  Hoeveel km ver de giftige rook bereiken.
  Met vriendelijk groet.
  B.Bagceci

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *