10 tips voor een brandveilige bedrijfsfeest

Ben jij bezig met het organiseren van een bedrijfsfeest? Leuk! Maar sta je ook stil bij de veiligheid en risico’s op brand? De brandweer krijgt jaarlijks veel meldingen van brand en veel mensen die met (ernstige) brandwonden naar de spoedeisende hulp toe gaan. In dit blogbericht staan 10 tips die bijdragen aan een brandveilige bedrijfsfeest.

Ook tijdens een bedrijfsfeest zit een ongeluk in een klein hoekje. Daarom is het belangrijk dat je kritisch kijkt naar de brandveiligheid zoals vluchtroutes en versieringen. Tijdens een bedrijfsfeest zijn er allemaal factoren om rekening mee te houden met betrekking tot de veiligheid.

 

Brandveilige bedrijfsfeest organiseren

1) Zorg dat brandblussers, vluchtroutes, handbrandmelders en verbanddozen Externe link  altijd zichtbaar zijn en gebruikt kunnen worden.
2) Zorg dat vluchtroutes toegankelijk zijn en blijven.
3) De aankleding/versiering mag geen brandgevaar opleveren.
4) In een besloten ruimte zijn geen brandbaar gas gevulde ballonnen aanwezig
5) Zorg voor voldoende bezetting van BHV’ers.
6) Zorg er voor dat versieringen niet in aanraking kunnen komen met verlichting of apparaten die warm kunnen worden.
7) Gebruik geen vuur zoals een open haard, kaarsen etc.
8) Laat versieringen aan deuren meedraaien met de deuren zodat ze niet het openen van een deur verhinderen.
9) Laat niet meer mensen toe dan de toegestane hoeveelheid.
10) Kies altijd voor moeilijk brandbare versieringen. Dit staat altijd op de verpakking.

 

Op het moment dat er een feestje is, worden alle veiligheidsmaatregelen vergeten en zijn regels ineens niet meer van toepassing. Maar als het management de medewerkers uitnodigt, draagt zij een grote verantwoordelijkheid naar alle genodigden. Naast deze verantwoordelijkheid loopt de organisatie grote risico’s. Kunt u zich voorstellen wat er gebeurt wanneer er een of meerdere medewerkers in één klap uitvallen door een uit de hand gelopen bedrijfsfeest? Laat de feesten niet bederven.


Ben jij voorbereid?

Wil jij ook voorbereid zijn tijdens een calamiteit? Meld je aan voor een praktijkgerichte cursus over brand en ontruiming of een BHV cursus.

Cursus brand en ontruiming

Geschreven door

Rick Boelens Ik schrijf graag over BHV zodat organisaties op de hoogte blijven over (nieuwe) ontwikkelingen in bedrijfshulpverlening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *