Uitrusting BHV team

Om tijdens een calamiteit goed te kunnen handelen, is het van belang dat het BHV team beschikt over de juiste uitrusting. Werkgevers zijn verantwoordelijk voor opgeleide BHV’ers maar ook voor middelen waardoor de BHV’ers hun taken kunnen uitvoeren. De uitrusting van bedrijfshulpverleners bestaan uit middelen voor herkenbaarheid (BHV hesjes, helmen), bereikbaarheid (portofoons, megafoons), gewondenverzorging (verbandtrommels, AED), persoonlijke bescherming, bluswerkzaamheden (brandblussers, blusdekens) en overige middelen (zaklampen). Hoe stuur jij je BHV’ers op pad?

 

Herkenbaarheid
Als er een inzet van het BHV team nodig is, is het belangrijk dat de BHV’ers opvallen door middel van hesjes met opdruk ‘BHV’. Voor alle aanwezigen in het gebouw is duidelijk dat die BHV taken uitvoeren. Daarnaast is het handig als de politie, brandweer of ambulance arriveert. Het is in één oogopslag duidelijk bij wie ze moeten melden.

 

Bereikbaarheid
Wat veel voorkomt is dat er na een melding alle BHV’ers bij een centraal BHV punt verzamelen, kort overleggen en dan overgaan tot actie. Wat je van te voren moet afspreken is hoe je contact met elkaar houdt. Zorg voor portofoons zodat je elkaar met korte berichten op de hoogte kunt brengen over de situatie. Een megafoon is voor het toespreken van alle aanwezigen die naar het BHV verzamelpunt zijn gegaan.

 

Gewondenverzorging
Als je eerste hulp moet verlenen, is het belangrijk dat er een EHBO koffer is. Vaak is dit voldoende om eerste hulp te kunnen verlenen. Daarnaast is een AED zeker van toegevoegde waarde mocht er iemand een hartstilstand krijgen.

 

Persoonlijke bescherming
Zodra BHV’ers op pad gaan is het belangrijk dat ze beschikken over persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM). Denk aan (latex) handschoenen, helm, veiligheidsbril enzovoort. Want voor elke BHV’er geldt: eigen veiligheid eerst.

 

Bluswerkzaamheden
Als BHV’er moet je, na het volgen van een BHV cursus, in staat zijn een beginnende brand te kunnen blussen. Dit zijn branden die je met één emmer water uit zou kunnen krijgen. Hiervoor moet je een brandblusser of een blusdeken hebben.

 

Overige middelen
Voor overige middelen denk aan een zaklamp, sleutels van hekken, gebouwen, kantoren etc.

Geschreven door

Rick Boelens Ik schrijf graag over BHV zodat organisaties op de hoogte blijven over (nieuwe) ontwikkelingen in bedrijfshulpverlening.

Een reactie op “Uitrusting BHV team

 1. alVin Dienstverlening & Service op

  Ik vindt het fijn dat je nog even op de hoogte gebracht wordt, wat betreft eigen veiligheid door BPM`s
  te dragen je ervan bewust bent dat jou eigen veiligheid als eerste komt.
  Dan pas het slachtoffer of de omgeving wat je moet pijlen of het verstandig is te handelen, zo nodig
  opstakels uit de weg te ruimen.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *