Minder brandweer en meer BHV

NOS laat zondag weten dat de brandweer nog niet klaar is met bezuinigen. Volgens onderzoek van de NOS zal de brandweer de komende jaren nog eens 40 miljoen moeten bezuinigen en dat terwijl de branden niet afnemen.
Al jaren zijn loze uitrukken een hoge kostenpost voor de brandweer. Dit wordt mede veroorzaakt door automatische brandalarmen die automatisch worden doorgeschakeld naar de meldkamer. Met loeiende sirenes spoeden de brandweerlieden naar het adres als onderweg of bij ter plaatse komen blijkt dat het loos alarm is. Onverrichte zaken keren ze dan terug. Om het aantal loze uitrukken te beperken, worden de automatische brandalarmen niet automatisch meer doorgeschakeld maar moeten bedrijven eerst zelf kijken wat er aan de hand is.
De bedrijfshulpverlening (BHV) krijgt hierdoor een belangrijkere functie. De BHV’ers, medewerkers van bedrijven die een BHV cursus hebben gevolgd, kunnen door de opgedane kennis een beginnende brand blussen, hulpverlening alarmeren en een ontruiming starten. Dit is een oplossing zodat de brandweer meer kan bezuinigen en de veiligheid gewaarborgd blijft. Dit betekent dat de invulling voor BHV meer verantwoordelijkheden krijgt.

Geschreven door

Rick Boelens Ik schrijf graag over BHV zodat organisaties op de hoogte blijven over (nieuwe) ontwikkelingen in bedrijfshulpverlening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *