Informatie over NL-Alert

In 2012 heeft de overheid een alarmmiddel in gebruik genomen, dat burgers via hun mobiele telefoon waarschuwt bij noodsituaties; het zogeheten NL-Alert. Onder noodsituaties worden situaties verstaan waarbij het leven of de gezondheid van personen in gevaar is of kan komen. Bijvoorbeeld bij een grote brand, een terroristische aanslag of een chemisch ongeluk, maar ook bij ernstig noodweer. Via het mobiele netwerk wordt op zo’n moment een tekstbericht gestuurd naar iedereen die zich in de buurt van de rampplek bevindt. In dat bericht staat wat er gaande is en wat mensen in de omgeving het beste kunnen doen.

 

Informatie en advies

NL-Alert geeft in geval van nood informatie en advies aan mensen die zich in de nabijheid van een rampplek bevinden. Dat kan bijvoorbeeld het advies zijn om ramen en deuren gesloten te houden. Of het advies om vooral binnen te blijven en radio of televisie aan te zetten. Op deze manier kan de overheid in een kort tijdsbestek veel mensen tegelijk bereiken en kan er extra mankracht worden ingezet voor het bestrijden van de ramp in plaats van het informeren van het publiek. Het bevordert ook de veiligheid van mensen, die in de buurt zijn en kan zo de gevolgen van een ramp aanzienlijk beperken.
 

nl-alert

 

NL-Alert testen

NL-Alert zendt tekstberichten naar alle aangemelde mobiele telefoons via zendmasten in de buurt van de noodsituatie ongeacht de provider die men heeft. Omdat het in feite hetzelfde werkt als het zenden van een radiosignaal, werkt NL-Alert altijd. Zelfs als er sprake is van een overbelast netwerk. De overheid stuurt twee keer per jaar een controlebericht om NL-Alert te testen, zodat je weet dat NL-Alert op jouw telefoon werkt. Tegenwoordig zijn mobiele telefoons vaak al automatisch in staat een NL-Alert te ontvangen, maar sommige telefoons moeten nog handmatig worden ingesteld. Daarvoor is er een instelhulp op internet te vinden.

 

Voor wie is NL-Alert bedoeld?

NL-Alert is een gratis service die voor iedereen beschikbaar is. Het is anoniem, dus je naam en nummer blijven onbekend. Hoe meer mensen een NL-Alert ontvangen, hoe groter de kans is dat het aantal slachtoffers bij een calamiteit beperkt kan blijven. Daarom is het belangrijk dat iedereen zich aanmeldt voor NL-Alert.

 

NL-Alert instelhulp

Als jouw mobiele telefoon nog niet is ingesteld voor de ontvangst van een NL-Alert, dan kun je hier vandaag nog iets aan doen. Ga naar de instelhulp van de rijksoverheid en volg de instructies op. Het kost je slechts enkele minuten om NL-Alert op je telefoon te activeren en er zeker van te zijn dat ook jij een bericht ontvangt wanneer er sprake is van een noodsituatie bij jou in de buurt. Een kleine moeite om zo je eigen veiligheid en die van de mensen om je heen te vergroten.

 

Geschreven door

Rick Boelens Ik schrijf graag over BHV zodat organisaties op de hoogte blijven over (nieuwe) ontwikkelingen in bedrijfshulpverlening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *