In de vakantie vaak minder BHVers

De vakantieperiode breekt weer aan. Dit zorgt bij veel bedrijven dat er een lagere personeelsbezetting is en dat er dus ook minder BHVers in het bedrijf aanwezig zijn. Hierdoor is er vaak onvoldoende opvang bij calamiteiten, daardoor kunnen er levensgevaarlijke situaties ontstaan. Het is namelijk vaker voorgekomen dat er er in vakantieperiodes gevaarlijke situaties zich voordoen. Wanneer er bijvoorbeeld een brand is of een ontruiming. Veel medewerkers weten niet wat ze moeten doen, waar ze heen moeten en hoe ze moeten handelen.

 

BHVers en handelingen

BHVers zijn personeelsleden die bevoegd zijn om te handelen in dat soort situaties. BHVers weten precies wat ze moeten doen bij een brand of ontruiming. Daarnaast spelen BHVers een cruciale rol bij het in veiligheid stellen van personeel, maar ook in het maken van preventierondes, interne audits, controleren van ruimtes en vluchtwegen en het nemen van schadebeperkende maatregelen.

Het is onmogelijk om de taken die een BHVer heeft, te laten uitvoeren door personeel wie niet is opgeleid tot erkend BHVer. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat BHVers binnen één minuut de EHBO-doos kunnen vinden. Ook zijn ze goed op de hoogte van de houdbaarheidsdatum van de brandblusser en wisten ze precies wanneer de EHBO-doos voor het laatst was gecontroleerd. Wij adviseren bedrijven daarom ook om te zorgen dat niet te veel BHVers gelijktijdig met vakantie zijn, of om in de vakantieperiodes extern BHVers in te huren. Het bedrijf kan hierover afspraken maken met de bestuurders, de betreffende BHVers en eventuele andere arboprofessionals. Op die manier kunnen ze hun vakanties en vrije dagen op elkaar afstemmen en hiermee rekening houden bij het indelen van hun arbeidsuren.

 

Boete te weinig BHVers

101BHV.nl herhaalt nogmaals dat het belangrijk is om voldoende BHVers aanwezig te hebben, wanneer er namelijk een controle plaatsvind bij het bedrijf en er zijn te weinig BHVers aanwezig, dan volgt er een boete van €3.000,00 en kan bij herhaling oplopen tot €9.000,00. Dit is toch zonde.. Want met €3.000,00 kun je toch gauw 15 werknemers laten opleiden door 101BHV.nl

Geschreven door

Rick Boelens Ik schrijf graag over BHV zodat organisaties op de hoogte blijven over (nieuwe) ontwikkelingen in bedrijfshulpverlening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *