Bezetting BHV in de vakantie

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt als de vakantieperiode zich aandient, maar ook in tijden dat het rustig is in je bedrijf, moeten er nog steeds bedrijfshulpverleners aanwezig zijn. Soms wordt er niet bij stil gestaan en blijken alle BHV’ers ineens tegelijk van het mooie weer te genieten. Je moet er niet aan denken dat zich dan een calamiteit op de werkvloer voordoet. Kijk daarom goed of je genoeg BHV bezetting hebt in de vakantie en stem de vrije dagen van je bedrijfshulpverleners op elkaar af.

 

aan-afwezigheid-bhv

 

Vakantie is mooi moment voor een oefening

Je denkt misschien dat het geen zin heeft een ontruimingsoefening uit te voeren op het moment dat er weinig bezetting is, maar wie weet komen er wel zaken aan het licht die nog niet eerder zijn opgemerkt. Als het druk is, loopt men misschien wel gedachteloos achter elkaar aan, maar wat als je de enige bent op een bepaalde werkvloer. Weet je dan nog steeds waar je heen moet als zich een calamiteit voordoet? En als er maar een beperkt aantal BHV’ers in huis is, loopt het ontruimingsplan dan nog steeds op rolletjes? Of blijk je in de praktijk toch echt meer mensen nodig te hebben. Kortom, een mooi moment voor een oefening.

 

Veilig vakantiewerk

Een ander aspect van de vakantieperiode is dat er vaak oproepkrachten of tijdelijke werknemers in dienst zijn. Waardevolle krachten natuurlijk, maar vaak jong en onervaren en niet altijd even bekend met voorschriften en regels die juist bedoeld zijn om het werk veilig uit te kunnen voeren. Bovendien ligt de werkdruk door de afwezigheid van ervaren krachten vaak hoger dan normaal en wordt er onbewust meer verwacht van minder capabele werknemers. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties en ongelukken. Veilig vakantiewerk is dan ook iets dat binnen elk bedrijf de nodige aandacht verdient.

 

Wat je zelf kan doen

Er zijn genoeg dingen die je zelf kunt doen om je vakantiewerk zo veilig mogelijk uit te voeren. Luister om te beginnen goed naar de instructies die je bij aanvang van de werkzaamheden te horen krijgt. Veiligheidsmaatregelen zijn er niet voor niets, dus je kunt gerust aannemen dat het belangrijk is dat je je er aan houdt. Maak altijd gebruik van de beschermingsmiddelen die je geboden worden, zoals bijvoorbeeld helm of handschoenen. Laat je niet afleiden bij gevaarlijke werkzaamheden en vraag een ervaren collega om advies als iets je niet helemaal duidelijk is. Zo houd je het voor jezelf en voor anderen veilig.

 

Extra SZW controles

De Inspectie SZW voert in opdracht van het Ministerie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid extra controles uit tijdens de vakantie. Er wordt met name gelet op arbeidstijden van en veilig werken door jongeren. Zorg dus dat je goed bent voorbereid.

 

BHV cursus volgen in de vakantie

Voor de meeste bedrijven geldt dat de periode voor- en na de vakantie nog even topdrukte is, maar daarna de rust weer terug keert. Wat is er een beter moment om dan een BHV cursus te gaan volgen. Heb je hier een vraag over? De adviseurs van 101BHV.nl staan je graag te woord!


Ben jij voorbereid?

Wil jij ook voorbereid zijn tijdens een calamiteit? Meld je aan voor een praktijkgerichte BHV cursus.

Bekijk cursusaanbod

Geschreven door

Rick Boelens Ik schrijf graag over BHV zodat organisaties op de hoogte blijven over (nieuwe) ontwikkelingen in bedrijfshulpverlening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *